Waar beginnen we met scheidsspray? 13 juni 2014, de dag waarop het Nederlandse elftal in een historische WK-wedstrijd met 5-1 won van Spanje. De legendarische kopbal van Robin van Persie, de fabuleuze sprint van Arjen Robben. De scheidsspray van Nicola Rizzoli. Huh?
- Direct naar Voetbalshop.nl
- Merk: sport Lavit
- Ref Foam nieuw
Jazeker! Want we herinneren ons vast allemaal ook nog het moment waarop arbiter Nicola Rizzoli zijn spray over de kicksen van Bruno Martins Indi spoot. Die vervolgens verbaal en non-verbaal liet blijken daar bepaald niet van gediend te zijn.
Maar wat is deze spray eigenlijk? Waar dient het voor? En hoe is het ontstaan?
Scheidsspray: WK 2014
Wat is het en waar dient het voor?De spray zit in een spuitbus die aan het tenue van de scheidsrechter kan worden bevestigd. De spray bevat een samenstelling van water, butaan en oppervlakte actieve stof. Deze combinatie zorgt voor witte schuim bij het spuiten. De butaan verdampt en het water wordt door het veld opgenomen, waardoor de spray binnen 1 tot 2 minuten weer verdwijnt. Wel zo handig in hetvoetbal!
Door de spray te gebruiken kan de muur op de juiste afstand worden gezet en gehouden bij een vrije trap. Hierdoor zijn verhitte discussies hierover verleden tijd. Met een spuitbus kan ca. 50 meter schuim worden gespoten.
De herkomst
De uitvinder van de spray is de Argentijnse amateurvoetballer Pablo Silva. Hij irriteerde zich er mateloos aan dat tegenstanders onvoldoende afstand hielden bij vrije trappen en besloot hiervoor een oplossing te bedenken. Dat heeft hem geen windeieren gelegd. De spray werd bij het WK voetbal van 2014 officieel wereldwijd geïntroduceerd en hij heeft naar verluid in totaal zo’n € 120 miljoen ontvangen van wereldvoetbalbond FIFA.
Of Bruno Martins Indi nog compensatie heeft gekregen van scheidsrechter Rizzoli voor het bevuilen van zijn schoenen? Waarschijnlijk niet. ↑Je kunt naast deze artikelen ook eens langs de voetbaltassen van Voetbalshirtsdirect.nl.