Buitenspel

buitenspelHier een korte uitleg over buitenspel en relateerde onderwerpen in het overzicht hieronder. De meeste gestelde vraag online: wat is buitenspel? Wanneer sta je buitenspel?

+ Voorbeelden
+ Simpele uitleg
+ Uitzonderingen
+ Lichaamsdeel

Een aantal voorbeelden die we gaan behandelen als we het hebben over offside. Offside de Engelse term en beide termen worden hier door elkaar gebruikt. Je kunt voor meer naar het overzicht: voetbaltermen. De belangrijkste vraag wat is de definitie van buitenspel:

* Als speler sta je buitenspel wanneer je dichtbij de achterlijn van de tegenstander staat dan bal en voorlaatste tegenstander (niet op eigen helft).

Wanneer is offside nooit van toepassing? Zoals gezegd op je eigen helft, bij een ingooi, hoekschop of doeltrap

Je mag zolang in buitenspelpositie staan als je wilt! Het valt op dat hier in het moderne voetbal amper gebruik van wordt gemaakt. Wanneer je niet meedoet aan het spel mag je altijd buitenspel staan. Krijg je bijvoorbeeld geen bal dan mag je altijd in buitenspelpositie staan. Ga je deelnemen aan het spel of hinder je bij een schot of sta je in de lijn van de bal bij een schot dan kan je offside worden gegeven.

‘That lad must have been born offside.’ – Sir Alex Ferguson on Filippo Inzaghi

Buitenspel

Een voorbeeld van offside vind je hierboven. Het witte puntje is de bal, de rode rondjes staan de spelers aan de linkerkant en de blauwe rondjes rechts. Blauw is aan de bal en moet aan de linkerkant scoren. Wanneer de speler met bal wil passen naar de laatste blauwe bal vanaf links dan staat deze buitenspel. Geeft de speler met bal de voetbal naar achteren dan niet.

Uitzonderingen bij offside: hoekschop, ingooi, doeltrap maar ook wanneer de laatste speler achter de bal blijft. Een manier om voorwaarts offside te kunnen staan.

Lichaamsdeel?: Alle lichaamsdelen waar mee gescoord kan worden tellen mee bij buitenspelval.

Naast bovengenoemde uitzondering is er een nieuwe regel. Speelt de tegenstander de bal naar je in buitenspelpositie dan is het geen offside. Een belangrijke regel waar de VAR Video Assistent Referee een belangrijke taak heeft. Louis van Gaal opperde ooit om offside af te schaffen door de toegenomen snelheid van het spel.

  • Buitenspel / offside
  • Speelhelft tegenstander
  • Alle lichaamsdelen tellen mee
  • VAR heeft een belangrijke rol

Speciaal voor Google Voice Search 3 veelgestelde vragen:

  1. Wat is buitenspel?
  2. Wanneer sta ik offside
  3. Wat zijn de uitzonderingen